CN Ascó I inicia la seva 27ª Recàrrega de Combustible

La unitat I de la central nuclear Ascó es va desconnectar de la xarxa elèctrica durant la passada matinada per iniciar les activitats corresponents a la 27a Recàrrega de Combustible de la central. Els treballs comencen amb un important reforç de les mesures de prevenció i protecció ja establertes per fer front a la situació actual amb el doble objectiu de preservar la salut de les persones i la seguretat de la planta durant la parada.

L’inici de la recàrrega, previst inicialment per al passat 18 d’abril, es va posposar per, donades les actuals circumstàncies, allunyar aquest projecte el màxim possible del pic de la corba de possibles contagis. No obstant això, la consideració de les centrals nuclears com a infraestructures crítiques implica que aquesta recàrrega s’hagi d’abordar perquè la instal·lació es trobi disponible per contribuir a garantir el subministrament elèctric.

El context de crisi sanitària també ha portat al fet que ANAV hagi analitzat de manera molt específica les accions planificades per redefinir l’abast del projecte garantint que s’efectuen totes aquelles actuacions relacionades amb la seguretat, ajustant a les mínimes necessàries les persones coincidents en la planta i reordenant els accessos i els desplaçaments fins a la instal·lació.

Per a escometre la recàrrega, s’han intensificat les mesures de prevenció ja implantades des de l’inici d’aquesta crisi sanitària i s’han establert altres accions específiques. Entre les normes d’obligat compliment per als treballadors de la central, cal esmentar l’obligatorietat de mantenir una distància de dos metres sempre que sigui possible, utilitzar equips de protecció com guants i mascareta de manera habitual i, a més, altres més específics per a treballs en espais reduïts, rentar-se recurrentment les mans, netejar les eines i superfícies de treball, reforçar el servei de neteja, etc. Així mateix, els accessos passen a estar monitoritzats per un sistema automàtic de presa de temperatura per detectar possibles casos de febre i els moviments d’entrada i sortida han estat escalonats per evitar possibles contagis entre els diferents torns de treball. Addicionalment, s’utilitzaran també test ràpids com a mesura preventiva per evitar possibles contagis.

La necessària mobilitat de persones que participen en la recàrrega s’ha abordat també facilitant allotjaments centralitzats per als prop de 250 professionals que venen de fora de l’entorn, en els quals serà necessari també mantenir les mesures de profilaxi, i evitant els vehicles de trasllat col·lectiu tant dins com fora de l’emplaçament.
Es manté la prohibició de celebrar reunions presencials i una altra de les mesures adoptades per prevenir contagis per Covid-19 ha estat la realització en línia de la totalitat dels cursos de formació amb caràcter previ a la incorporació a la recàrrega.

Totes aquestes actuacions preventives se sumen a les ja implantades a les centrals nuclears Ascó i Vandellòs II per preservar la salut de les persones que treballen en aquestes instal·lacions garantint l’operació segura i fiable de les plantes.

Un cop finalitzats els treballs corresponents a aquesta 27a Recàrrega de Combustible, que inclouen aproximadament l’execució d’unes 7.500 ordres de treball, CN Ascó I tornarà a sincronitzar-se a la xarxa per continuar amb la seva funció com a infraestructura crítica en la garantia de subministrament d’un bé tan essencial, especialment en el context actual tant per al sistema sanitari com per les llars i la societat en general, com és l’energia elèctrica.