Entrevista a Estelle Desroches, responsable de gestió de residus nuclears d’EDF

L’Hospitalet de l’Infant, 9 de maig de 2013. Estelle Desroches treballa a la direcció d’ Électricité de France, concretament al departament de Combustible i és la cap de gestió de residus nuclears d’EDF, la principal empresa de generació i distribució elèctrica del país. Ella és la guanyadora del premi FEM’ENERGIA, organitzat per EDF i Women in Nuclear i que té com a objectiu promoure el paper de les dones al sector nuclear. Aquest certamen té com a premi la visita a qualsevol central de França o d’Europa i Desroches ha escollit visitar CN Vandellòs II.

Quines són les seves funcions a EDF? Al departament de Combustible definim la política d’EDF en referència als residus d’alta i baixa activitat i negociem els contractes amb la indústria com per exemple amb AREVA, l’encarregada de reprocessar i reciclar els residus.

En què va consistir el concurs? L’objectiu era omplir un formulari on havies de descriure la teva tasca dins de la indústria nuclear i explicar què fas per promoure la feina als joves, i especialment a les dones. És interessant veure la implicació d’Endesa amb la formació dels estudiants, crec que la clau per la indústria nuclear és convèncer als joves que és una àrea molt interessant per trobar feina.

Per què ha escollit visitar CN Vandellòs II? Vaig escollir visitar Vandellòs II per diverses raons, primerament ja coneixia Vandellòs I perquè va ser desmantellada i volia conèixer la gestió de residus nuclears de Vandellòs II. Per una altra banda, volia visitar un altre país europeu i veure les diferències entre els emplaçaments nuclears de França i els d’Espanya.

Quina és el grau d’acceptació de l’energia nuclear a França? Actualment a França hi ha un debat sobre si s’ha de mantenir la producció a les nuclears o s’ha de reduir dins del mix energètic. Crec que la gent està conforme amb les nuclears si garantim la seguretat i ens seguim preocupant per la gestió de residus. Si podem provar que tenim un alt nivell de seguretat i tenim solucions per els residus la gent acceptarà l’energia nuclear. Té un cost més baix que un altre tipus de combustible i produeix menys CO2. Hem de fer que la gent confiï amb la seguretat de les nostres plantes.

Quin és el paper de l’energia nuclear a França respecte les altres fonts? És molt important, garanteix el subministrament d’energia al país i al mateix temps EDF s’encarrega d’investigar en energies renovables. Les seves centrals hidroelèctriques produeixen un 15% del mix energètic i també disposa d’energia eòlica.

Com es gestionen els residus nuclears a França? Depèn de si són residus d’alta o baixa activitat, tenim dos dipòsits per emmagatzemar els de baixa activitat i a més, hi ha una planta d’AREVA per reciclar els residus d’alta activitat a l’oest del país. Aquesta planta de reciclatge té l’objectiu de reduir el volum dels residus i també reduir el subministrament d’urani mineral d’un 10 a un 17%. França també té un projecte de magatzem geològic profund 500 metres de profunditat, està previst que estigui construït i entri en funcionament durant el 2025.

Quines diferències ha observat durant la visita respecte les plantes franceses d’EDF? Les plantes d’EDF també funcionen amb aigua pressuritzada, són molt semblants, la única diferència que he trobat és que les nostres plantes no disposen del sistema E.J, tenim una bomba d’alimentació suplementària. Deixant de banda aquesta diferència he vist moltes coses en comú, com per exemple la seguretat, sobretot després de l’accident de Fukushima. A Europa les plantes tenen una pràctica molt similar a l’hora d’explotar les centrals i produir energia.