CN ASCÓ II INICIA EL SEU 26è CICLE D’OPERACIÓ

La central nuclear Ascó II es va sincronitzar a la xarxa elèctrica a les 8.28 hores d’aquest dimecres 5 de juny després concloure els treballs corresponents a la 25a Recàrrega de Combustible, donant pas a un nou cicle d’operació, el vintè sisè. Més d’un miler de treballadors de diferents perfils i especialitats professionals procedents de prop de 60 empreses de serveis han participat, donant suport a l’equip humà de CN Ascó, en l’execució de les activitats programades. El projecte ha suposat per ANAV una inversió de 23,3 milions d’euros.

El procés estricte de recàrrega de combustible ha consistit en la substitució de 60 dels elements combustibles que conformen el nucli del reactor per afrontar, amb la màxima eficiència, un nou cicle d’operació, si bé la planta ha aprofitat aquest període de desconnexió de la xarxa per a realitzar actuacions de manteniment majoritàriament preventiu i diverses activitats de millora de la instal·lació que només poden realitzar-se quan la central està parada. En conjunt, s’han executat més de 13.500 ordres de treball i s’han implantat 38 modificacions de disseny, així com diverses substitucions de components, amb l’objectiu de mantenir la planta plenament preparada per afrontar una operació a llarg termini.

Entre les activitats rellevants dutes a terme en aquesta 25a Recàrrega de Combustible, cal esmentar la renovació del sistema de maneig del combustible, la inspecció de tubs per corrents induïdes en els tres generadors de vapor i la substitució de tres dels termoparells intra-nuclears. Aquests dispositius formen part de la instrumentació utilitzada per mesurar la temperatura de l’aigua a l’interior del reactor i determinar la potència a la qual aquest funciona. També s’ha efectuat la inspecció de les toveres de branca freda del vas, la inspecció visual remota de la mateixa i la substitució dels motors de diversos equips de seguretat. Així mateix, s’ha realitzat una revisió general de la turbina d’alta pressió i s’han implantat millores a l’estació de tractament d’hidrogen de l’alternador.

La propera parada per recàrrega a CN Ascó està prevista per al mes d’abril de 2020, quan la Unitat I de la central portarà a terme la seva 27a Recàrrega de Combustible.