CN Ascó II inicia la seva 25ª Recàrrega de Combustible

La unitat II de la central nuclear Ascó es va desconnectar de la xarxa elèctrica durant la passada matinada per iniciar els treballs corresponents a la 25a Recàrrega de Combustible de la central, que li permetrà emprendre un nou cicle d’operació de 18 mesos. La parada implica que, a l’equip de professionals d’ANAV i d’empreses col·laboradores que treballa en la instal·lació, se li afegeixi més d’un miler de treballadors de diferents perfils i especialitats procedents d’unes 60 empreses de serveis. El projecte té un pressupost de 23,3 milions d’euros.

El procés de recàrrega de combustible consistirà en aquesta ocasió en la renovació de 60 elements combustibles, el que suposa una mica més d’un terç dels que conformen el nucli del reactor. Addicionalment, durant el període de parada, la central durà a terme més de 13.500 ordres de treball, prop del 90% de les quals corresponen a actuacions de manteniment majoritàriament preventiu. També estan planificades activitats de millora de la instal·lació que només poden realitzar-se quan la central està parada.

Entre els projectes rellevants d’aquesta 25a Recàrrega de Combustible, cal esmentar la renovació del sistema de maneig del combustible, la inspecció de tubs per corrents induïdes en els tres generadors de vapor i la substitució de quatre dels termoparells intranuclears. Aquests dispositius formen part de la instrumentació utilitzada per mesurar la temperatura de l’aigua a l’interior del reactor i determinar la potència a la qual aquest funciona. També es realitzarà la substitució d’una vàlvula de seguretat del pressionador, la inspecció de les toveres de branca freda del vas del reactor que també serà inspeccionat visualment de manera remota. Així mateix, es durà a terme la revisió general de la turbina d’alta pressió i la implantació de millores a l’estació de tractament d’hidrogen de l’alternador.
La realització coordinada de totes les activitats previstes per a aquesta recàrrega requereix una planificació prèvia detallada que involucra a totes les unitats organitzatives, que treballen de forma conjunta i orientada a un objectiu prioritari: executar totes les tasques programades de manera segura, eficient i ajustada al programa. Per a això, ha resultat fonamental la formació prèvia de tot el personal incorporat, que ha registrat més de 1.800 assistències als cursos organitzats, i el compromís tant d’ANAV com de les empreses que presten servei durant la parada amb el desenvolupament de tots els treballs amb els més alts estàndards de seguretat.