CN Ascó II inicia el seu 29è cicle d’operació

La unitat 2 de la central nuclear Ascó es va connectar a la xarxa elèctrica ahir, 10 de desembre, a les 22.43 hores després de finalitzar les activitats corresponents a la seva 28a Recàrrega de Combustible, donant pas a un nou cicle d’operació, el vint-i-novè. ANAV ha destinat a aquesta recàrrega 28,8 milions d’euros i ha incorporat temporalment al voltant de 1.100 treballadors de diferents perfils professionals, més del 50% dels quals resideix a l’entorn de la central.

Entre els projectes rellevants que s’han dut a terme, a més de la renovació de 60 dels 157 elements que conformen el nucli del reactor, cal esmentar nombroses activitats relacionades amb la preparació d’aquesta unitat per a la seva propera entrada, el 2025, a la denominada operació a llarg termini. Destaquen, en aquest sentit, la inspecció visual remota de les penetracions de la instrumentació del fons del vas del reactor, la inspecció

dels interns del reactor, la inspecció mecanitzada del propi vas del reactor i la inspecció volumètrica d’un terç dels perns de la tapa del vas. També s’ha substituït el motor d’una bomba de refrigerant del reactor, s’ha procedit a la neteja integral de la part corresponent al circuit secundari dels generadors de vapor i s’ha substituït el sistema de pesatge, control i regulació de la grua polar situada a la part superior de l’edifici de contenció.

A la part de generació elèctrica, s’ha realitzat la substitució del rotor de l’alternador principal, la revisió completa de l’excitatriu i una revisió general dels transformadors principals. Així mateix, s’ha dut a terme la substitució d’un motor i de l’alternador d’un dels generadors dièsel de seguretat de la instal·lació.

En conjunt, ANAV ha aprofitat aquesta parada per efectuar fins a 12.500 ordres de treball i incorporar 31 modificacions de disseny físiques, a més d’11 modificacions de software, relacionades amb diferents sistemes de la central amb l’objectiu de mantenir la planta en les millors condicions de seguretat i fiabilitat per afrontar el proper cicle i l’entrada de la planta a l’operació a llarg termini l’any 2025.

La propera parada per recàrrega per a ANAV tindrà lloc al mes d’abril, quan CN Vandellòs II abordarà la seva 26a Recàrrega de Combustible.