ANAV acull el seminari preparatori de la Missió Pre-SALTO de l’OIEA, que tindrà lloc a inicis de 2019

Experts internacionals de l’Organisme Internacional de l’Energia Atòmica (OIEA) han impartit entre el 4 i el 6 de setembre un seminari preparatori de la Missió Pre-SALTO que tindrà lloc entre els dies 15 i 23 de gener de 2019. Aquesta primera activitat inicia el recorregut a seguir per ANAV per sotmetre les seves plantes a la Missió SALTO (de l’anglès “Aspectes de Seguretat de l’Operació a Llarg Termini). La missió SALTO té l’objectiu d’avaluar, sobre la base de les normes internacionals de seguretat de l’OIEA, com de preparada es troba ANAV per afrontar l’operació a llarg termini, proporcionant una visió objectiva i independent de la seguretat de les nostres centrals.

Durant aquest seminari inicial, els experts de l’OIEA han transmès a ANAV, i molt especialment als ‘counterparts’ de la nostra organització, els estàndards de seguretat de l’OIEA i la base de revisió i metodologia que s’implementarà durant el ‘Peer Review’ de gener del 2019.

Tal i com ja s’ha anat comunicant, la Missió SALTO està formada per 4 fases, (1) Reunió preparatòria i seminari, (2) Missió Pre-SALTO. (3) Missió SALTO. (4) Missió de seguiment (“follow-up”). Les àrees d’avaluació en què es focalitza la missió són sis: Àrea A: Organització i funcions, marc regulador, i gestió de la configuració i modificacions de disseny. Àrea B: Programes rellevants per l’OLT. Àrees C, D i E: Programa de gestió de vida i revisió d’anàlisi d’envelliment en funció del temps (per equips mecànics, elèctrics i I&C i Estructures Civils). Àrea F: Recursos Humans i gestió del coneixement per a l’OLT.

Igual que en les missions OSART, l’OIEA manté una política de transparència, de manera que els resultats globals de l’avaluació es faran públics i es comunicaran als treballadors de la planta, al CSN, als mitjans de comunicació i podran estar accessibles a tot el conjunt de la societat.

L’OIEA porta realitzant Missions SALTO des de l’any 2005, acumulant més de 30 missions a 19 centrals nuclears en 15 estats membres diferents. És per això que la realització de la Missió SALTO és una oportunitat perquè ANAV es compari amb els millors estàndards de la indústria i pugui identificar les debilitats i punts de millora, així com les bones pràctiques i àrees en què aquesta pot ser utilitzada de referent per a altres centrals.